Алековци отбелязват патронния си празник онлайн

Общество

За поредна година Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ град Кърджали отбелязва патронния си празник, макар и в електронна среда. С поредица от събития, включени в седмицата на Алековите дни, ученици и учители почетоха своя патрон Алеко Константинов.

В проведените конкурси и състезания се включиха ученици от VІІІ до ХІІ клас.

В конкурса за есе на тема „Бай Ганьо днес“ първо място бе спечелено от Мелике Шабан – ХІІа клас. В конкурса за рисунка „Алековите герои през моите очи“ първото място бе за Сабрие Ахмед – VІІІв клас, а в онлайн викторината „Знаете ли, че…“ най-бърза и точна в отговорите бе Ренета Даскалова – ХІІг клас.

 

Директорът на гимназията, г-жа Мариела Попова, се обърна с поздравително слово към учениците и персонала на гимназията, а в часа на класа младите алековци бяха запознати с историята на гимназията и любопитни факти от живота на патрона на училището.

В знак на почит към своя патрон младите последователи на Щастливеца поднесоха цветя пред бюст-паметника му в двора на училището.

Алековци се включиха и във Втората национална среща на училищата в България, носещи името на Алеко Константинов. В проведения във връзка с тази среща конкурс за ученици за изразително четене на откъс от произведение на Щастливеца, във възрастова група VІІІ – ХІІ клас първо и второ място бяха отредени на ученици от ПГИ „Алеко Константинов“ – Александра Иванова, ученичка от ХІ клас, бе класирана на първо място, а на второ място – Таня Конникова, ученичка в ХІІ клас.

Постиженията на учениците от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ град Кърджали и успешната им реализация в различни сфери дават основание да си припомним девиза на училището – „Учиш ли тук – печелиш на всякъде“.