Чанев ще обжалва повишението на общинските такси

Водещи, Общество

Областният управител Никола Чанев ще обжалва решенията на Общинските съвети в област Кърджали, които взеха решения за повишаване на такса „смет“. В съда отива и повишената таксата за ползване на гробни места в Кърджали. Това обяви на първият си за тази година брифинг с журналисти Никола Чанев.

Областният управител опроверга твърденията на кмета на община Кърджали Хасан Азис, че повишението се налага заради увеличените от държавата суми за отчисления, които се внасят всяка година.

„Има три европейски директиви, които България трябва да изпълни до 2020 година, като срокът беше удължен. Според тях при достигане на 35% обем на отпадъците за обработка, сумите се намаляват. И още нещо, което пропуснаха да кажат от общинска администрация на сесията – за миналата година общините бяха освободени от тези такси. На тези, които вече ги бяха внесли, сумите им бяха възстановени, а община Кърджали и без това не ги внася в продължение на години“, отбеляза Чанев. Той допълни, че законодателят е предвидил общините да намалят тези такси, включително да станат нула процента – при намаление на количествата на отпадъците с 50% и при рециклиране на тези отпадъци с още 50 на сто, т. е. община Кърджали може да плаща нула лева.

„За 17 години общината единственото, което е  направила, е една програма за управление на отпадъците. За управленското безхаберие на кмета трябва да плащат гражданите. Не е морално това, което се случва“, посочи областният управител и допълни, че е бил обвинен в популизъм, не само от кмета, но и от БСП.

„Ако е популизъм да защитаваш интересите на гражданите, то аз съм популист. Ако е популизъм да спираш безумните идеи на общината и това да бъде  потвърждавано от съда 4 години, то аз съм популист. Да, приемам това определение за себе си“, заяви Чанев. Според него от последната проведена сесия на общинския съвет става ясно, че вече има ново мнозинство – ДПС плюс БСП. И понеже председателят на групата съветници на БСП Милко Багдасаров имал 100 въпроса към него, то Чанев пък го попита чрез медиите – какво е чувството да си паж на ДПС, да си патерица на  едно безумно мнозинство. „Явно така г-н Багдасаров разбира социализма в действие“, коментира Никола Чанев.

За повишената такса за ползване на гробни места областният управител беше категоричен, че е прецедент – управителят на ОП „Обредни дейности“ предлага увеличение на таксите с 40%, а ОбС ги повишава двойно.

„Таксите за гробищния парк бяха повишени  със 100%,  състоянието на гробищния парк е видно за всички ни. В новия парцел, например, няма алеи, трудно се стига до гробовете, хората не могат да си вземат последно сбогом със своите близки!“, каза още Чанев.

Освен това се оказало, че общинското предприятие „Обредни дейности“ от 4 януари събира по-високите гробищни такси, преди да бъде спазен двуседмичният срок, в който те могат да бъдат обжалвани от областния управител.

„Ще обжалвам както наредбата в частта, с която се повишава такса „смет“, така и план-сметката за повишаването на таксите за ползване на гробни места“, категоричен беше Никола Чанев. Той допълни, че в мотивите на общинска администрация са открити редица пропуски, и не на последно място, тези мотиви били неистински.

Областният управител заяви още, че ще обжалва решенията на общинските съвети и в Ардино, Черноочене и Кирково, с които беше повишена такса „смет“.