Област Кърджали е с най-малко болни от коронавирус в страната

Водещи, Общество

Полицаи разкриха заведение, което е работило въпреки забраната

Кърджалийска област е с най-нисък брой на заболели от коронавирус в страната. Това стана ясно от изявление на председателя на областният кризисен щаб и областен управител Никола Чанев. За последните 14 дни заболеваемостта от COVID-19 е 88,4 на 100 000 души.

„Тази малко по-ниска заболеваемост в сравнение с предходния период, когато беше около 130-140 души на 100 000, донякъде е обусловена от това, че по празниците лабораториите не работят, но данните ни дават увереност, че антикризисните мерки проработиха“, заяви Никола Чанев.

Преди Коледа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали е имало настанени 80 пациенти с коронавирусна инфекция. В останалите 3 общински болници е имало общо 15 души, т.е. общо около 95 болни. В момента в кърджалийската болница има 59 болни, от които 3 са в ОАРИЛ в тежко състояние. В болниците в Крумовград и в Момчилград има по 1 болен. 205 с COVID-19 са на домашно лечение. Активните случаи на коронавирус към четвъртък са общо 266. 364 са поставените под задължителна карантина.

„Ситуацията се запазва сравнително спокойна. Искрено се надявам ваксините да ни измъкнат от ковид кризата“, обобщи Никола Чанев. Областният управител бе категоричен, че ще се ваксинира, когато дойде неговият ред.

За периода от 30 декември 2020 г. до 6 януари са извършени 280 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. От тях 31 са били в хотели.

„Имаме случай на заведение в Кърджали, което си е позволило да наруши противоепидемичните мерки и да работи. Било е констатирано от органите на МВР и са предприети съответните действия – издаване на акт.  Ще бъдем безкомпромисни. Напълно безотговорно е в тази ситуация мерките да не бъдат изпълнявани“, беше категоричен Никола Чанев.