Караянчева: Президентът да каже защо иска да промени датата за изборите, за кого тази дата не е подходяща

Водещи, Политика

„Мисля, че консултациите са закъснели, те трябваше да станат много по-рано. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има Ковид криза не само в България, но и в целия свят“, така коментира в Кърджали председателят на НС проведените при президента във вторник консултации за предстоящите избори.

Според Караянчева тези консултации явно са заради това, да може държавният глава да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкарал.

„Защо президента сега търси начин да промени датата, нека той сам да отговори, да не търси причина в медицинската ситуация“, каза още председателят на НС.

Очакваме предписанията на медицинските власти, ние сме длъжни да осигурим право на глас на всеки един граждани независимо дали е под карантина, или в болница. НС има мандат до 26 март, има възможност да се направят промени, ако има такива предписания, добави Цвета Караянчева.

Тя уточни, че има готовност, дори да сме в предизборна кампания, да се свика извънредно заседание на НС. „Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица“, добави парламентарният шеф.

„Подходящата дата е тази, която посочи президентът. За нас от ГЕРБ няма значение, коя ще е датата, ние сме готови за избори“, категорична бе Караянчева.

Караянчева призова президента да каже защо иска да промени датата, и  за кого не е подходяща тази дата. Народното събрание.