РИОСВ предприе мерки заради миризмата във въздуха на Момчилград

Водещи, Общество

Предприели сме конкретни мерки във връзка с проблема около появата на миризми в Момчилград. Това заяви шефът на РИОСВ – Хасково инж. Тонка Атанасова. От РИОСВ са поискали в Момчилград да бъде изпратен в най-кратки срокове специализиран автомобил, който да изследва въздуха. Емисионната кола ще бъде позиционирана на място, определено от община Момчилград. Измерванията на въздуха ще се извършват в продължение на месец.
„Задължихме соченият за източник на миризмата да изгради пробоотборна точка, на която да се правят замервания. Те трябва да ни се доставят с доклад периодично, съгласно график“, поясни инж. Тонка Атанасова. Освен това от РИОСВ са връчили предписание от фирмата да предложи допълнителни мерки, които да постигнат обезмирисяване. Това трябва да стане в рамките на следващия месец. След като мерките бъдат готови от РИОСВ ще се произвесат дали са съгласни с тях или ще поискат още мерки.
„Категорично не може да се каже, че гражданите на Момчилград усещат миризма само от това предприятие“, смята инж. Тонка Атанасова. Според нея вероятно източникът е комплексен. Еконачалникът посочи, че в района има и друга птицеферма, която дори е по-близо до града. Има кравеферми, за които РИОСВ се е произнесла и са дадени предписания, защото при проверките са се установили нарушения.
„Когато са били на проверка, колегите не са усетили нищо. Разнородна е информацията, която ни дават гражданите. Това означава, че може миризмата да идва от различни източници“, посочи инж. Тонка Атанасова.