Стартира строителството на нова спортна зала в Кърджали

Водещи, Спорт

Официално беше даден старт на строителството на нова модерна спортна зала в Кърджали. Първата копка беше направена от председателят на Народното събрание Цвета Караянчера, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на общината д-р инж. Хасан Азис и областния управител Никола Чанев. На церемонията присъстваха още депутатите от ДПС Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет Юсеин Ахмед, общински съветници и други.

Новата зала се намира в района на закрития плувен басейн и ще бъде с капацитет 1 100 зрителя. Съоръжението ще бъде многофункционално, а основното  му поле ще бъде с размери 22 на 44 метра, което ще позволи в него да се провеждат всички спортове, включително и международни състезания. Предвидени са две по-малки зали, в които ще може да се извършва тренировъчна дейност. Спортното съоръжение трябва да бъде построено за една година, а стойността на проекта е 4 милиона лева. 3,6 милиона лева са осигурени с постановление на Министерски съвет, а Министерство на младежта и спорта дофинансира с 400 000 лева. Теренът, на който ще се изгради  залата е предоставен от община Кърджали с решение на общинския съвет.

„Вярвам, че това ще бъде едно много добро съоръжение, което да  подпомогне спорта в Кърджали“, заяви Красен Кралев. Той благодари на Цвета Караянчева и Хасан Азис за финансирането на залата и за осигуряването на терена.

„Това, което ще се изгради тук, ще бъде поредното спортно бижу на Кърджали, заяви д-р инж.Хасан Азис. Той допълни, че приема първата копка в навечерието на Деня на Кърджали като подарък за кърджалийци. Кметът не пропусна да спомене местната спортна общественост, благодарение на която спортната зала е намерила своето правилно място в центъра на града, а не извън него.

„Тази спортна зала е една моя мечта, мечта да се построи първата обществена сграда след 1989 година и тя да е предназначена за спорт на младежта на Кърджали“, заяви Никола Чанев.

„Кърджалийци заслужават. Жеста от страна на правителството още веднъж е доказателство, че премиерът не разделя общините на мои и твои, защото във всяка една българска община живеят български граждани“, отбеляза Цвета Караянчева. Тя допълни, че залата ще бъде не само за спортистите, а за всички граждани, които искат да развиват спортове.  Караянчева напомни, че правителството през изминалите години е направило една много сериозна инвестиция в спортната инфраструктура.