Бойко Борисов: Карантината трябва да стане 10 дни

Общество

Децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни и да се спазва дистанция, заяви премиерът от Брюксел

„За коронавируса съм разпоредил сутринта – дълго говорихме с министрите на здравеопазването и образованието – децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни и да се спазва дистанция. В момента тестват с колкото искат тестове. На ден държавата харчи над 120 хил. лв. за това”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел.

Според него в страната трябва да се спазват изискванията, разписани от Министерството на здравеопазването. „Няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки, ако в ресторантите и дискотеките се спазва дистанция. Същото е и за училищата – те си работят и там учители и ученици спазват необходимата дистанция. Моето мнение и това на част от колегите е, че децата трябва да ходят на училище и да учат. Иначе ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, обяви премиерът.

Премиерът обяви, че е създаден общ план за действие с COVID-19. „От ЕК този път доста са се потрудили, но според мен сме закъснели в тази сфера. Това трябваше да бъде направено още юли, а не сега, в паниката си, много от държавите членки да предприемат мерки, които паникьосват и останалите страни или да създават разнобой в действията”, смята министър-председателят.

„В едни държави вече се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, кафенета. Трети пък предприемат съвсем различни мерки. Единственото, което се споменаваше във всички изказвания е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса така става по-малка. Доказано е, че маската предпазва, може да не е напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият важен фактор. Третият е  дезинфекцията”, допълни Борисов.

 

Вашият коментар