Жълт код за Кърджали утре, очакват ни вятър до 24 м/с. и значителни валежи

Общество

През нощта от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. След полунощ ще започнат валежи. Ще духа умерен, временно силен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 12° и 17°.

Утре облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, преди обяд в Западна и Централна България, а след обяд – предимно в Източна. На места в югоизточните райони ще прегърми. След обяд от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и валежите постепенно ще спрат. Вятърът Ще е умерен до силен от юг-югозапад, в северозападните райони и западната част от Горнотракийската низина ще смени посоката си от северозапад. Максималните температури ще са между 21° и 26°, по-ниски на места в Западна България.

От НИМХ-МОН за 13.10.2020 г. е обявен (оранжев)  код за областите: Благоевград, Кюстендил, Пазарджик Смолян, Перник и София, ще има значителни валежи, в отделни райони количеството им ще достига 35-50 л/кв.м. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър с пориви до 18-20 м/с. Обявен е и (жълт)  код за областите: Габрово, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Ямбол, Бургас, Хасково, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище, Видин, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Русе, Сливен, Софийска, Варна и Враца, ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад, който впоследствие ще смени посоката си от северозапад и ще се усили. Поривите ще достигат 18-24 м/с. Ще има и значителни валежи, в отделни райони количеството им ще надхвърля 20 л/кв.м.