Цветелина Георгиева: Не съм решила дали да продължа в професионалния тенис

Интервю, Спорт

15-годишната Цветелина Георгиева е младата надежда на Спортен клуб по тенис на маса „Юнак“ – Ардино. Тя извоюва 3 шампионски титли в своята възраст, стана вицешампион на България при 18-годишните, а на държавното първенство за девойки до 21 години се класира на трето място в индивидуалната надпревара.
– На каква възраст започна да се занимаваш с тенис на маса?
– На 8-годишна възраст започнах да тренирам тенис на маса. В момента съм на 15 години, което прави 7 години прекарани в трениране.
– Кой ви „запали“ по играта?
– Треньорът ми – Бейхан Емин и баща ми са хората, заради които се запалих по тениса на маса. Треньорът ми никога не се отказваше от мен, отделяше много време и търпение за да ме тренира. Много от успехите си дължа на него и на неговите съвети, които са ми помагали в критични ситуации на състезания. Той е отличен треньор. Баща ми ме подкрепяше и нахъсваше непрекъснато, като правеше всичко възможно да присъствам на всяка една тренировка.
– Как успяваш да съвместяваш тренировките, състезанията и училището?
– Отстрани погледнато изглежда трудно и наистина ми беше така в началото, но после се превърна в навик и сега ми е много по–лесно. Имала съм трудни моменти, в които съм се връщала късно от състезание, и се е налагало да пиша домашни, да уча уроци, но точно в такива дни се изгради дисциплината и характера ми.
– Кое от състезанията беше най-впечатляващо и трудно?
– Няма среща, която да се откроява в съзнанието ми като най–трудна или най–впечатляваща. Имала съм много такива състезания – едни съм печелила, други – губила, но никога не съм падала духом и съм се борила за всяка точка до край.
– Виждаш ли се в професионалния спорт?
– Колебая се дали да продължа към професионалния тенис или да се занимавам с нещо друго. Засега продължавам усилено с тренировките и времето ще покаже какво ще се случи.
– Мислила ли си да играеш за чужд отбор?
– Ако получа такова предложение ще приема. Това ще е едно ново и съвсем различно за мен преживяване, което със сигурност бих опитала.
– Кой е любимият Ви състезател/ка по тенис на маса?
– Любимият ми състезател по тенис на маса е Ма Лонг от Китай. Той многократен световен шампион. Неговият стил на игра е много агресивен и това ми допада. Харесват ми стратегията и техниката му.
Въпросите зададе: Гюнер ШЮКРИ