Вълчо Милчев дари свои книги на библиотеката в Кърджали

Култура

Специален гост в Регионална библиотека беше изявеният математик Вълчо Милчев. През 2020 година той отбелязва своя 70-годишен юбилей с издаването на поредния си математически труд със заглавие „Генериращи функции и покрития на лентови решетки“.
Книгата е предназначена за ученици с повишен интерес към математиката, а също и за учители на такива ученици, се казва в предговора на изданието.
Радостни сме, че тази книга е вече част от фонда на регионална библиотека и ще бъде на разположение на всички изкушени от математическата наука наши читатели, каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.
Авторът дари на регионална библиотека още сборника „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф и чевиани” и Юбилейното издание „15 години школа по математика „Питагор” при СУ „П.Р.Славейков”-гр. Кърджали чийто създател и ръководител е Вълчо Милчев.
„Милчев и учениците му имат общо 31 статии и над 15 авторски задачи, част от които в съавторство, в математически списания в България, САЩ, Канада, Испания и Русия. А от 2018 г. името му е вече в световната математическа енциклопедия Neil Sloane`s Online Encyclopedia of Integer Sequences. Негови книги в областта на математиката са: „Линейно – рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”, 2013, „Салфетките на Питагор”(Изследователски сюжети от Ученическия институт), 2016, сборника „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф и чевиани”, 2019.
Международните постижения на учениците му: златен медал от Expo-Sciences Europe 2012 в Русия; първо, второ и трето място от участията в Международния конкурс „Математика и проектиране”в Москва; участие в екипа на България в Световното младежко научно изложение „International Expo Science” в Абу Даби; бронзов медал от световния математически форум в Хонконг; участия в европейските конференции за млади учени Euromath в Австрия, Гърция, България, Кипър, Румъния. Много от учениците му са отличени в националните конкурси „Млади таланти” и от ученическите секции на Пролетните конференции на Съюза на математиците в България.
Вълчо Милчев е награден с почетен плакет за 15 –годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България, 2015 г. Преди това, през 2010 г., по време на Пролетната конференция на СМБ получава и наградата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика”, за работата му с младите математически дарования. През 2018 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”, пише в анотацията на новата книга на Вълчо Милчев.
Радваме се, че бяхте наш специален гост и се гордеем, че Кърджали има толкова изявен математик, който вдъхновява младите хора, каза госпожа Кехайова в края на срещата си с Вълчо Милчев.