В „Йовков“ откриха новата учебна година

Общество

В 9 часа дворът на училището бе изпълнен с ученици, построени под формата на буквата П. Съобразно изискванията на пандемичната обстановка, класовете бяха на разстояние, а в двора на училището бяха допуснати единствено родителите на първокласниците.

След изпълнението на вокалната група за автентичен фолклор на сцената се появиха водещите – „Песента” и „Книгата”. След благодарностите към изпълнителите „Песента” изтъкна, че фолклорът е извор на мъдрост и вдъхновение, от които учениците черпят сили по пътя към знанието, но той е завръщане към традициите, които от дълбоки времена са вдъхновявали писатели, поети, народни будители. „Книгата” напомни, че отново е 15-ти септември и училищният звънец призовава всичи към интелектуален труд и въпреки непознатите предизвикателства, всички се учим да работим в новите условия и да живеем с надежда, да бъдем позитивни, да пазим и съхраняваме духа на Доброто и Знанието!

По традиция – първият учебен ден е празник за всички – ученици, учители, родители, за цялото българско общество. Гости на празника на Йовковци бяха  Севда Камбурова – заместник-областен управител и Тунджай Шюкрю – заместник-кмет на Община Кърджали, които предадоха поздравленията на кмета и на областния управител.     

За всички присъстващи на този празничен ден поздравът на директора на училището, госпожа Кюпрюджиева, бе много важен, защото както тя каза: „Днес  откриваме с нетърпение и радост маратона на знанието, но и с напрегнато  очакване  за една различна и изпълнена с тревога за здравето ни учебна година. “ Госпожа Кюпрюджиева заяви, че „осведоменост,оптимизъм и дисциплина“ ще бъде мотото на ежедневната работа в училището. В речта си тя не пропусна първокласниците, наричайки ги „символът и сърцето на този ден“. По традиция тя се обърна към осмокласниците, към зрелостниците, към родителите и към учителите. Но неочаквано и съвсем нетрадиционно, директорът обяви няколко награди на учители, които усърдно са работили през лятото и са допринесли с труда си училището да изглежда съвсем обновено и различно.

Поздрав към наградените и към всички присъстващи поднесоха Надежда Ангелова от 3в клас – носител на златен медал от Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ 2020 г. и Надежда Димитрова от 6 в клас, носител на сребърен медал от Национален конкурс „Широка лъка пее и танцува“ 2020 г.

След като второкласниците предадоха ключа на знанието на първокласниците, те веднага отговориха с рецитал от стихове, за да докажат, че са готови за предизвикателството, което стои пред тях – да се впуснат в полето на знанието.

С танца „Вечеряй Радо“ на клуб „Пъстра шевица“ с ръководител Росица Христова завърши  официалната част от празника в СУ „Йордан Йовков“. Ученичка с национална носия поднесе менче с вода на директора, а г-жа Кюпрюджиева плисна водата пред първокласниците, които първи влязоха в училището, минавайки през традиционната шестица с цветя. След тях, спазвайки разпорежданията на МЗ, класовете влязоха в родното школо, използвайки и трите входа на училището, за да спазват дистанция.

 

 

 

 

 

 

                      

 

Вашият коментар