Делото за катастрофата с Местан отново в прокуратурата /обзор/

Водещи, Криминале

Окръжният съд в Кърджали върна в прокуратурата делото за катастрофата с Лютви Местан заради съществени процесуални нарушения.Указанията за обвинението бяха да бъде назначен особен представител на малолетното братче на загиналото при катастрофата край Загорско бебе. Друго нарушение, установено от съда е, че прокуратурата е допуснала обвиняемия бащата на загиналото дето Юсеин Ахмед и конституираната като частен обвинител майка Емине да имат едни и същи адвокат. Според определението на магистратите е трябвало защитникът да бъде отведен.

Още в началото на разпоредителното заседание Местан и адвоката му поискаха отлагане. Мотивите им бяха, че не им е предоставено копие от делото и не са запознати с него. Искането им беше отхвърлено от съда с мотива, че са имали възможност да се запознаят с материалите в деловодството на съдебната палата

В крайна сметка беше даден ход на делото, а майката и братчето на загиналото бебе бяха конституирани като частни обвинители. Малко след това Местан поиска връщането на случая за доразследване, защото прокуратурата била нарушила правата му на справедлив досъдебен процес. Според обвиняемия експертите не са изчислили правилно скоростта на другата кола. Местан твърди, че не е взето предвид, че при катастрофата колата на другия обвиняем се е блъснала и е съборила пътен знак, захванат с бетон, което е убило скоростта й. Лидерът на ДОСТ заяви също, че не е имал видимост заради храсти край пътя, които в последствие са били изсечени. Местан каза още, че е преброил над 100 изсечени храста. Според него 3 дни след инцидента на пътното платно се появила стоп-линия, значително по-далеч от знака „Стоп“, на който той бил спрял.

 

Вашият коментар