95% от кърджалийските социалисти подкрепиха Корнелия Нинова за лидер на БСП

Избори 2022

Около 95% от членовете на БСП в област Кърджали гласуваха за настоящия председател на партията – Корнелия Нинова. Това сочат данните от протоколите на общинските и секционните избирателни комисии в областта, съобщи за Арда нюз Теодора Каракостова, областен координатор на БСП. Над 80% пък е била избирателната активност сред членовете на социалистическата партия. Много малко подкрепа в Кърджалийско са получили другите кандидати за лидерския пост – Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Над 600 са били гласоподавателите в областта, които на 12 септември са участвали в първия по рода си пряк избор на председател на партията. 366 души са дали своя глас в Кърджали. „Това са хората, които са вписани в списъците и подадени към централата на БСП към 31 декември“, уточни Каракостова. Тя благодари  от името на областното ръководство за добрата работа на общинските и СИК, които работеха изцяло на доброволен принцип, без заплащане, подчерта тя.

В понеделник централната комисия обяви резултата от проведените избори официално.

„Винаги сме били за единението, партията да бъде консолидирана, да бъде силна. Пред нас предстоят много важни избори за парламент“, посочи областният координатор на БСП. Тя цитира и Корнелия Нинова, която винаги е заявявала, че би искала „да влезнем във властта през парадния вход“.

На 26 септември предстои 50-тият юбилеен конгрес на партията. Тогава ще се избират членове на Националния съвет. На конгреса право да участват имат избраните делегати от областните структури на БСП. От област Кърджали те са 11. „Убедена съм, че Милко Багдасаров ще бъде избран в Националния съвет“, заяви Теодора Каракостова.

Припомняме, че за първи път в историята на БСП, нейните членове избираха председател на партията пряко. В цялата страна, по общини, бяха отворени избирателни секции. Изборният ден започна в 7,00 часа и приключи в 19,00 часа. В област Кърджали секциите бяха 11, част от тях –  подвижни, за хора , които имат затруднения в придвижването. В община Кирково имаше и мобилна секция. В Кърджали разкритите секции бяха 3.