След прокуратурата сега и съдът пречи на обвиненият в смъртта на бебе Лютви Местан

Водещи, Избори 2021

След като обвини прокуратурата в произвол и репресии, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан сега взе на мушка Окръжният съд на Кърджали. Поводът е предстоящото на 15 септември първо разпоредително заседание по делото, в което политикът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на бебе. Инцидентът стана на 14 април миналата година на пътя Кърджали – ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско. При опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в главния път последва жесток сблъсък с „БМВ“. В резултат на катастрофата загина 6-месечно бебе.
„Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15.09. първо разпоредително дело за катастрофата от 14.04.2019 г.“, се казва в позиция на лидера на ДОСТ до медиите. Той твърди, че все още не му е предоставен препис-извлечения от делото.
„Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии – първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона“, твърди Лютви Местан. Той допълва, че в петък лично е говорил с деловодството и получил уверение, че ще направят необходимото до края на деня да получи препис-извлеченията. Партийният лидер твърди още, че се е подложил на унижение да дежури около сградата на Окръжния съд до края на работния ден, но без резултат.
„Понеже нямам вина, искам точно обратното – бърз и справедлив процес, на който, ако разследването бе обективно, следваше да бъда призован не като обвиняем, а в едно единствено качество – на потърпевш свидетел“, твърди в позицията си обвиненият за смъртта на бебето. Той допълва, че ще се въздържи от подробности и оценки за прокурорския произвол и репресии, на които бил подложен от година и половина.
„Истините за поръчковите действия на прокуратурата, за пренебрегването на реални факти и обстоятелства от една страна и манипулирането им от друга и дори за граничещото с престъпление измисляне на други ”факти”, ще ги представя на специална пресконференция. Засега оставам с надеждата, че съдът за разлика от прокуратурата ще бъде безпристрастен и обективен“, твърди обвиняемият по делото за смъртта на бебето.