Висока избирателна активност при гласуването за лидер на БСП в Кърджали

Политика

За първи път в историята на БСП, нейните членове избират председател на партията пряко. В цялата страна, по общини, са отворени избирателни секции.

В Кърджали избирателната активност е висока, каза за Арда нюз председателят на Женското обединение-социалисти – Теодора Каракостова. Изборният  ден започна в 7,00 часа. До 7,20 часа около 25 членове на партията в Кърджали вече бяха дали своя глас, добави Каракостова. Малко по-активни са представителките на нежния пол, добави тя.

В област Кърджали секциите са 11, част от тях са подвижни за хора , които имат затруднения в придвижването. В община Кирково има и мобилна секция, която е с часови график и с нея се обикалят кметствата в общината.. В Кърджали има 3 секции, младежкото обединение са поели подвижната.

Изборният ден приключва в 19,00. Протоколите се предават на ОИК, която ще ги обработи и ще ги предостави на ЦИК.

Социалистите  днес избират между 4-ма кандидати за председател – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена.

„В края на неделния ден се очаква да има резултат от прекия избор за председател на БСП”, съобщи Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на избора.

Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран е кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица – на 19 септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

 

 

Вашият коментар