ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция

Водещи, Политика

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува „за“ свикване на Велико народно събрание. Това обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след провелото се по-рано извънредно заседание на Централното оперативно бюро на ДПС.
Карадайъ уточни какви са мотивите за възприетата позиция.
„Водени от основните принципи в устава и в името на мисията на ДПС нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Според нас изготвеният проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности – свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост“, заяви лидерът на ДПС.
По думите на Карадайъ новата Конституция отказва да бъдат издигнати във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Карадайъ бе категоричен, че проектът, представен от ГЕРБ, категорично не отговоря на заявеното искане за рестарт.
„Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди – разумно, отговорно и достойно“, коментира Карадайъ. Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, посочи още той.
По думите на Карадайъ подобни промени следва да приближат българския конституционен модел до най-добрите международни и европейски образци.