С фотоизложба Кърджали отбелязва Международния ден на котките

Водещи, Култура

Фотографии на 8 добре изглеждащи пухкави бездомни хубавици от 8 европейски страни представя кърджалийския фотограф Димитър Кутелов. Изложбата ще бъде представена на открито на бул. „Тракия” на 8 август. Тогава август по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW) се отбелязва Международен ден на котката, въпреки че има още 7 празника по света, посветени на нея. Националният ден на котките в САЩ се отбелязва на 29 октомври, в Полша – на 17 февруари, а в Япония – на 22 февруари. Събитието в Кърджали е посветено на увеличаващия се брой местни жители, повечето от които жени, посвещаващи част от времето си на бездомните котараци – за планирана кастрация и медицински грижи.
Кърджалийският ветеринарен лекар Николай Каснаков твърди, че броят на доброволците, които водят пострадали животни в 5-те специализирани за котки кабинети в града, се увеличава и средно на седмица се решават от 3 до 5 случая, включително и за пристигащи от Момчилград, Ардино и Джебел.
„Увеличава се тенденцията на състрадание” – твърди ветеринарът. В неговия кабинет двама от лекарите са специализирани да оказват помощ на котки – д-р Велкова и д-р Байрям. Въпреки че древноегипетското боготворене на котараци вече не е актуално днес, много изследвания показват, че тези животни не само могат да ни зареждат с положителна енергия, но и да отнемат отрицателната енергия, а мъжете – стопани на котки, са по-щастиви в любовта и семейството. От древния Египет почитта към тях се пренася в древния Рим. По време на Първата световна война е бил създаден специален „котешки корпус“ в британската армия, с помощта на който били откривани отровни газове, а днес някои вирусолози смятат, че котките са най-уязвими към Covid-19 и затова са най-подходящите животни за тестване на ваксина срещу новия коронавирус. В религиозен план християнството ги намира за опасни животни, докато в исляма не е така. И пророк Мохамед е имал любима котка, но историята на тяхната дружба няма да разказваме сега.
В какво обаче се състои еко-предизвикателството? Докато според официалните проучвания броят на бездомните кучета в страната намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и дори основателно се предполага, че бързо се увеличава. С намаляване на кучетата се забелязва увеличаване на бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките са много по-приспособими към условията на средата. При това те се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска и нейното поколение може да бъдат причина за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия. Затова всеки възможен НПО или институционален проект за безплатна кастрация, вкл. с безплатни валчери или талони, би бил от голяма полза за града, смятат доброволците, като допълнителна възможност за гражданска грижа по европейския метод „кастрирай, ваксинирай и върни на свобода”.