Стотици мюсюлмани се събраха за молитва на стадиона в Ардино

Общество

Стотици мюсюлмани се събраха на терена на стадион „Юнак“ в Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на свещения Курбан Байрам. Сред тях  бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Така за втори път мюсюлманската общност в Ардино се събра под открито небе, за да отслужи празничната молитва и да се избегне струпването на много хора на едно място.

Всички вярващи, които дойдоха на молитвата, носеха предпазни маски и спазваха дистанция. Предварително част от терена на стадиона бе постлан с найлон.

Във всички джамии и месчиди на територията на общината, където бяха отслужени тържествени молитви по случай Курбан байрама, присъстващите бяха запознати с  поздравителния адрес на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Нека Курбан Байрам да ви дари със здраве и берекет, да носи мир, справедливост и братство на цялото човечество“, се казва в него.

След празничната молитва вярващите, преди да се отправят към домовете си, за да принесат жертвено животно, направиха дарения за нуждите на джамията. По традиция месото от жертвеното животно се разпределя на нечетен брой парчета и се раздава на бедни и съседи.