Общинският съвет забрани продажбата на имоти с детски площадки

Водещи, Общество

Предложението за налагане на мораториум върху продажбата на общински имоти, върху които има изградени или поставени детски площадки или спортни съоръжени, бе внесено от групата общински съветници на ГЕРБ.

„Идеята е да не се стига до казуси, какъвто бе този с детска площадка на ул. „Бистрица“ в Кърджали, която оцеля благодарение на намесата на съветниците от ГЕРБ“, припомни председателят на групата Гроздан Колев.

Милко Багдасаров, председател на групата съветници от БСП, призова колегите си да се обединят, а не да си правят ПР. Червеният лидер попита и какво точно означава мораториум, което понятие, според него, означава да се отложи изпълнението на дадено решение, каквото пък на практика не е взето.

Гроздан Колев разясни, че понятието всъщност има и друго значение, а именно – въздържание от предприемане на действие.

Наложи се намесата на председателят на ОбС Юсеин Ахмед, който поясни, че детските площадки и спортни съоръжения са поставени върху имоти публична общинска собственост, които по закон не могат да се продават. Това става само с промяна на предназначението на имота, за което е необходимо решение на разпоредителния орган и то с квалифицирано мнозинство с 2/3 от гласовете на общинските съветници.

За да не се стига до юридически недоразумения, от групата на ДПС предложиха вместо „мораториум“ в решението да бъде записано „забрана за продажба на имоти, върху които има спортни съоръжение или детски площадки“.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис определи ситуацията с дебата като политическа.

„Това е един абсурд, в който изпадат съветниците от ГЕРБ“, заяви инж. Азис, пояснявайки, че те всъщност искат да се гласува решение, което е в противоречие със законоустановени норми.

„Това звучи като да вземем решение да се наложи забрана за продажба на  детски градини например“, посочи кметът.

„В случая се търси виновник и се прави опит да се сатанизира управляващото мнозинство от ДПС, както и кметът“, заяви още д-р инж. Хасан Азис.

В опит да се обединят около общо решение, както и да не изпадат в юридически оксиморон, общинските съветници в крайна сметка гласуваха единодушно решение, според което се налага забрана за продажба на имоти публична общинска собственост, върху които се изградени или поставени детски площадки и спортни съоръжения.

Точките 2 и 3 от първоначалното предложение  –  да се създаде Регистър на детските площадки и електронно приложение, което да визуализира и локализира местоположението им, отпаднаха от гласуваното решение, подкрепено от 40 общински съветници.

Вашият коментар