Библиотеката в Кърджали с изложба за 170-та годишнина от рождението на Вазов

Култура

По повод 170-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” е подредена изложба от различни издания на творби на писателя.

Могат да се видят съчинения на народния поет отпечатани през 1921 г., книжки от поредицата „Библиотека Иван Вазов” на издателство Факел – от 1926 г., плочи със записи на Вазови творби, изпълнявани от най-добрите български актьори от различни поколения.
Интерес представлява романът „Под игото” като комикс – колекционерско издание с твърди корици в лимитирана серия , като всеки брой е номериран от 1 до 100 и подписан. Поредицата от общо 135 епизода на комикса „Под игото“ е публикувана през 1969 г. и 1970 г. във френския ежедневник „Л’ Юманите“. Комиксът е дело на френския художник Жак Наре.

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч. във фоайето на библиотеката.

На 9 юли тази година се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

За Дядо Вазов, както още го наричат хората, казват, че от неговите творби може да се научи много повече за историята на България, особено в нейната емоционална част характерна за всяко творчество, отколкото от самата история. В този смисъл прави са онези, които поставят равенство между думите България и Иван Вазов. Чрез него безспорно ние се идентифицираме като българи пред света, милеещи за своята родина и отстояващи нейната свобода и независимост.

За първи път с прозвището „Патриархът на българската литература“ го нарича големия поет и писател Гео Милев. Зад това определение са крие гениалният народен поет и писател Иван Вазов. Човек на много епохи, който преживява Възраждането, Освобождението и тежките години на следосвобожденска България. За целия си житейски път Вазов създава огромно количество произведения, по-голямата част от които посветени на България. Много от тях остават завинаги в сърцата на хората и се изучават и до днес.