763 теста за COVID-19 са направени в Кърджали през юни

Водещи, Общество

От началото на пандемията броят на карантинираните лица достигна 9 827

 Само за последните два дни от Турция са пристигнали 360 души

 От началото на пандемията броят на заразените в региона е 59. Излекуваните са 30, двама са починали. В момента в болница са настанени петима души с изразена симптоматика на COVID – 19, други 22-ма са на домашно лечение, отчете Областният кризисен щаб, свикан от областния управител Никола Чанев, който заседава днес във видеоконферентен разговор.

През месец юни в лабораторията по микробиология на МБАЛ са направени 763 теста – 726 PSR и 37 бързи. Днес предстои да бъдат взети на случаен принцип 25 проби в голямо индустриално предприятие.

Здравните заведения в Кърджалийско разполагат с необходимите количества лични предпазни средства и дезинфектанти, оборудвани са с респиратори и леглови сектор за пациенти с коронавирус. Общинските болници в Ардино, Момчилград и Крумовград имат готовност да приемат леки до средно тежки случаи, останалите ще бъдат пренасочвани към инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Навсякъде има средства за защита, но недостигът на медицински кадри, в частност реаниматори, е хроничен, отчетоха медиците.

Към момента броят на карантинираните лица е 2107, като 1348 от тях нямат общопрактикуващ лекар. Само за последните два дни от Турция са пристигнали 360 души. От началото на пандемията броят на карантинираните достигна 9 827.

Областният управител Никола Чанев заостри вниманието на институциите върху спазването на противоепидемичните мерки на обществени места и видимото отслабване на бдителността в сезона на отпуските.

Чанев възложи на РЗИ и Агенцията по храните да засилят контрола в търговските обекти и заведенията за обществено хранене. От 13 март са извършени 1 334 проверки съвместно с органите на МВР. Издадени са 280 предписания и 28 акта, има 7 спрени обекта, осъществява се денонощен контрол на ГКПП Маказа. През последния месец екипите на БАБХ са проверили 62 обекта за производство на храни и 180 магазини и заведения, като са издали 85 предписания.