Улица в Кърджали ще носи името на поета Давид Овадия

Общество

С 39 гласа „за“ общинските съветници в Кърджали гласуваха предложението на кмета д-р инж. Хасан Азис улица в града да носи името на поета Давид Овадия.

Инициативата за това е на Арт движение КРЪГ. Тя бе подкрепена с подписка от общо 14 културни организации, НПО и културни дейци.

„Това е един достоен български гражданин, доказал в годините своята висота. Не само поет, но и изследовател”, каза председателят на групата съветници от БСП Милко Багдасаров. Той припомни, че Давид Овадия е удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали от 1984 година. Багдасаров настоя още да бъдат предприети мерки за обезопасяване на сградата в Кърджали, в която е живял Давид Овадия.

Давид Овадия е роден в Кърджали през 1923 година. Живее тук докато започне началното си образование. Семейството му емигрира в Израел през 1948 година. Той обаче остава в родината си.

Участник е в партизанското движение. Автор е и на 14 книги с поезия. И – на думите, които днес звучат като предупреждение в объркания политически ред: „Всяко мракобесие, всяко насилие над човешката съвест е фашизъм. Всеки произвол, всяко издевателство над човека е фашизъм”.

Той  е и сред учредителите на Клуба за гласността и преустройството в България, които първи афишират подкрепата за човешките права и гражданските свободи у нас и на 3 ноември 1988 г.

 

 

Вашият коментар