Кърджали с оздравителен план до 2022 година

Политика

На заседание на Общинския съвет в Кърджали беше приет План за финансово оздравяване на община Кърджали с период на прилагане до 2022 година.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис посочи, че с Решение от 30.05.2019г. на Общински съвет – Кърджали, бе приет План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 30.05.2019 -30.05.2020г. Община Кърджали бе класирана като община с финансови затруднения за 2019 г. по 3 от общо 6 критерия, припомни градоначалникът. Фокусът на програмата за финансово оздравяване 2019-2020 година на община Кърджали бе подобряване изпълнението на показателят осреднена събираемост на Данък върху недвижимите имоти и Данък върху превозните средства. Главната мярка бе насочена към увеличаване събираемостта на местните данъци за съответната година и в резултат към 31.12.2019г. община Кърджали постигна осреднена събираемост 77,3% при 72,9% за страната. Д-р инж. Хасан Азис предложи да се приеме нов План за финансово оздравяване за периода след 31 май 2020 година, тъй като общината попада в тази процедура на базата на 3 от общо 6 критерия.

Опозицията в местния парламент отново отправи остри критики към управляващото мнозинство. Съветникът от ДБ Радослав Милев нарече оздравителния план „проформа“ и заяви, че няма да го подкрепи с гласа си. От групата съветници на ГЕРБ също отказаха да подкрепят оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние.

Председателят на групата съветници на ГЕРБ Гроздан Колев попита защо не са преведени 60 000 лева на МБАЛ „Д-Р Атанас Дафовски” за борба с коронавируса, които бяха гласувани на общинска сесия, като показа документ за това. Кметът д-р инж. Хасан Азис му отговори, че към монета се води кореспонденция с болницата и от здравното заведение са заявили, че не се нуждаят спешно от нов респиратор. „Тези пари ще отидат за техника, каквато посочат от болницата“, заяви инж. Азис.

„Забравяме за основната цел на оздравителния план, а именно намирането на баланс между приходите и разходите“, посочи Елван Гюркаш от ДПС. Този план не е „проформа“, този пла е поемане на отговорности, категорична бе Гюркаш.

„Планът за финансово оздравяване е един сериозен документ, който предлагаме“, обобщи кметът на общината д-р инж. Хасан Азис.

Планът за финансово оздравяване на община Кърджали, който ще се прилага до 2022 година, беше приет с 23 гласа „За“, „Против“ гласуваха съветниците от ГЕРБ, от БСП гласуваха „Въздържал се“.