С 23 гласа „За“ приеха отчета за изпълнението на Бюджета на община Кърджали за 2019 година

Водещи, Политика

На заседание на Общинския съвет в Кърджали беше приет отчетът за изпълнението на Бюджета на община Кърджали за 2019 година.

Планът за Бюджет, 2019 бе в размер на 63 200 000 лева. Той бе актуализиран в края на миналата година с 11 милиона лева, като общият му размер нарастна до 74 241 846 лева. Касовото му изпълнение е 66 354 000 лева или 89,38 процента спрямо плана, посочи пред общинските съветници кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Той подчерта, че е налице силна зависимост от централния бюджет.

В последвалия дебат опозицията критикува изпълнението на Бюджета на общината за миналата година.

От ГЕРБ го нарекоха „Отчет на абсурда“, тъй като не било направено нищо срещу заложеното във финансовия документ. „Общината генерира едва 37% от приходите в бюджета, при 13 млн.лв. приходи искате още по-високи налози“, заяви съветникът от ГЕРБ Наим Наим.

Радослав Милев, съветник от ДБ, пък отправи критики относно неизпълнени ангажименти от страна на общинското ръководство, като визира заложени средства за водоснабдяване на Главатарци и ремонт на детския басейн в к-с „Арпезос“, който по думите му глътнал 35 464 лева, а бил само боядисан. 15 000 лв. са отчетените в изпълнението на Бюджета разходи за духови инструменти, а оркестърът е закрит, посочи Милев.

От БСП също заявиха, че няма да подкрепят отчета за изпълнението на Бюджет,2019.

Учудване от критиките на опозицията изрази Елвен Гюркаш от групата на ДПС. „Това не са аргументирани критики, това граничи с популизъм“, каза Гюркаш като посочи, че по време на заседанията на ПК към ОбС е нямало подобни дебати. „Разбира се, има проблеми, но защо никой не каза за свършеното, за чисто новата ДГ „МИР“, за дофинансирането на социалните дейности на общината, които не са преставали да бъдат предоставяни на гражданите, за 10-те милиона лева, които са получени по реализирани проекти“, подчерта Елван Гюркаш.

Кметът  на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис обвини опозицията в манипулиране на общественото мнение. „Оценката на хората е по-важна за мен като кмет, а тя се дава по време на избори“, заяви инж.Азис. Градоначалникът подчерта, че общината продължава да дофинансира голяма част от дейностите, които би следвало да се поемат от държавата. Като например – за издръжката на детските градини, за което са разходвани 1 700 000 лв., за социални дейности – 500 000 лева, за училища – 258 000 лева, 6 млн.лв. за благоустрояване и комуникации, и др. Общинската хазна продължава да търпи загуби и от неактуализираните местни данъци и такси, посочи още д-р инж. Хасан Азис. На годишна база загубите са 2 500 000 лева., за около 4 години това прави 10 млн.лв. Част от отчисленията, които трябва да се заплащат от гражданите, ги поема Общината, стана ясно още от изказването на кмета. „Тези отчисления се плащат по Закон към МОСВ и са 95 лева на година за тон смет, а от гражданите ние събираме 36 лева, разликата е за сметка на местната хазна“, посочи градоначалникът. По негови сметки, най-малко 12 милиона лева са загубите на общината, заради недалновидните политики от страна на представителите на държавата тук.

Отчетът за изпълнението на Бюджета на община Кърджали и средствата от ЕС за 2019 година беше приет с 23 гласа „за“ и 15 „против“.