ГЕРБ иска закриването на зам. шефските места в общинския съвет и Културния дом

Политика

Да бъдат закрити платените длъжности заместник-председател на Общинския съвет и заместник-директор на Дома на културата. Така за три години ще бъдат спестени поне 150 000 лева, предложи на сесията съветникът от групата на ПП ГЕРБ Руслан Терзиев. С цел икономии в бюджета следва да бъдат преразгледани и договорите с доставчици на храни за детските градини, които продават на завишени цени, както и да спрат харчовете за безумни проекти, които нямат устойчивост и не носят приходи. Оздравителен ефект би имало и преобразуването на ОЧБ в отдел на общината, заяви Терзиев. По думите му, местната власт продължава да трупа задължения към фирми, които благоустрояват само на хартия, а допълнителните 5 млн, които бяха договорирани с фирмата за сметопочистване не водят до повишаване на качеството на услугата. Групата на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. Руслан Терзиев подчерта, че и старият, и новият оздравителен план са писани проформа, те не решават проблемите, а ги задълбочават и единственото „лекарство“, което кметът познава е орязването на разходите за образование, култура и спорт и вдигането на местните данъци с 40 процента. Любопитен е и фактът, че в оздравителния план е заложено съкращаване на разходите за ток, вода, консумативи за коли и др. с около 300 000 лева, което навежда на въпроса, каква в действителност е реалната издръжка на администрацията, завършва позицията на съветниците от ГЕРБ.
По време на сесията групата на ГЕРБ отхвърли отчета за бюджет 2019 г на община Кърджали, който бе наречен бюджет на абсурда и излъганите надежди, връх на нищоправенето и безцелното усвояване на средства.
“Очаквахме днес да видим тук неговия съставител – финансовият Ви гуру Валентин Иванов, както и бившия Ви заместник Мюмюн Али, обърна се към кмета съветникът от ГЕРБ Наим Наим. „Към тях двамата имахме много въпроси и за разходването на средства, и за управлението на държавната собственост. Оказа се обаче, че те вече не работят в общината. Изчезнали са яко дим. Като са изчезнали и едни средства от общинската хазна“, каза Наим. „При приемането на бюджета бе заявен, че ще бъдат похарчени за ремонт и придобиване на ДМА около 16 милиона лева – отчетени са 7,5 мил.лв. „Грешка“ от осем милиона лева не е грешка, а тотално безхаберие и липса на компетентност. Особено, когато разполагаш с най-големия бюджет в историята на общината – над 66 милиона, огромната част осигурени от държавата. И при все, че
постъпиха допълнителни средства в размер на близо 8 милиона, пак от държавата, включително за осветлението на стадион „Арена Арда“. Което ще се случи не благодарение на вас, а на правителството. Разбира се, в нормални общини за такива “грешки“ в планирането се носи отговорност. Обаче за община Кърджали отговорност е непозната дума“.
Наим Наим посочи още, че община Кърджали е платила 2,35 млн лева за съдебни обезщетения и разноски по дела с фирми – сума, която е излязла от джоба на всички данъкоплатци, вместо да послужи за облагородяване на градската среда. Припомни, че издръжката на местната администрация е струвала на кърджалийци 11 млн лева през 2019 година – повече от разходите за детски градини, за ясли, за общинско здравеопазване, повече от парите за пътища, тротоари и паркове.
„Елементарната сметка показа, че събраните от населението местни данъци и такси са в размер на 13 милиона. Тоест, гражданите на Кърджали биват облагани, за да издържат общинските служители. А вие имате наглостта да искате по-високи налози“, възрази съветникът от ГЕРБ. Факт е, че делът на държавните дейности е 60 процента от общото изпълнение на бюджета, а местните са едва 37 на сто.
С близо два милиона по-малко от планираните средства от налози отчита община Кърджали. Този бюджет е провален и гражданите трябва да знаят защо – в него няма анализ, няма политики, заключиха от ГЕРБ.