Алековци сред най-добрите информатици в страната

Общество

Ученици от Професионална гимназия по икономика “ Алеко Константинов“,  гр. Кърджали постигнаха изключителен успех на Националната олимпиада по информационни технологии, която за първи път се проведе  онлайн на 27 юни 2020 г. Анна Пенчева и Емре Мюмюн бяха на крачка от медал, като спечелиха четвърто място в категория „Приложни програми“ с проекта „Lazy Planting“ в конкуренцията на най-добрите млади IT специалисти в България. Екипът разработи приложение, което може да бъде използвано от начинаещи градинари и любители на цветята, които забравят да ги поливат. С нашето приложение вече няма нужда да се притеснявате, че може да забравите да полеете своите растения! Решението на всичките ви предишни неволи е на един клик разстояние…

Анна и Емре са ученици от 11 Б клас, специалност “Икономическа информатика“ в ПГИ „Алеко Константинов“ гр. Кърджали. Те завоюваха престижното четвърто място след изключително оспорвана надпревара между 20-те класирани за националния кръг проекти, като само четири точки ги разделиха от призовата тройка. Младите програмисти разработваха проекта в продължение на 8 месеца под ръководството на техния ръководител и ментор г-н Мехмед Мехмед – ръководител направление ИКТ към гимназията.

Първият компонент беше тест, състоящ се от 60 въпроса по информационни технологии (50%). През втората част учениците разполагаха с 20 минути за защита на разработените от тях проекти (50%), като се формира оценка по шестобалната система. Националната комисия оцени талантливите ни ученици с Отличен 5.50. На фона на всички математически и профилирани гимназии по ИТ от страната нашите ученици изпъкнаха с отлична подготовка и завършен проект. Това е успех не само за Професионална гимназия по икономика, но и за град Кърджали!

Вашият коментар