Битката по делото „Местан“ започна преди влизането му в съда

Водещи, Криминале

Битката по делото за катастрофата с участие на лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно момиченце, започна още преди обвинителният акт по случая да бъде вкаран в съда. Очаква се това да стане до месец, след като на 15 юни от Окръжна прокуратура в Кърджали обявиха, че всички материали по досъдебното производство са вече при тях.

Лютви Местан заяви в национален ефир, че е репресиран от българската прокуратура, а виновен за случилото се е другият участник в катастрофата – бащата на загиналото бебе Юсеин Тефик.

Ден след телевизионната изява на лидера на ДОСТ, адвокатът на почерненото семейство, също в ефир, отрече твърденията на Местан за установени 18 тежки нарушения и шофиране с несъобразена скорост на клиента му.

„Аз не виждам как може на моя клиент да му бъде ангажирана отговорност за извършване на това ПТП. За да бъде Юсеин Тефик привлечен като обвиняем, трябва да има пряко причинно-следствена връзка между неговото противоправно поведение и настъпилия резултат, а именно смъртта на неговата дъщеря. Такава връзка няма. Дори да се е движел с разрешена скорост, нарушавайки забраната на знак СТОП, господин Местан е причинил смъртта на детето“, подчерта Николай Димитров. Той беше категоричен, че клиентът му е невинен, а основният виновник за катастрофата е председателят на ДОСТ – Лютви Местан.