Кърджалийка, живееща в Щутгарт, реди изложба в родния град

Култура

В рамките на програмата „Мултикилтурният град’2020” на 26 юни в родния град се завръща със своя проект Фатма Мурадова, родена през 1984 г. в Кърджали. От 2007 г. тя учи, живее и работи в Германия. Фатма е дизайнерка и автор на книгата „Шепот в главата – мемографии на една луцидна дневна мечта” (немско издание). В момента работи в отдела за специални проекти на Marketing Kaufland Deutschland.

Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” в Артгалерията представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешки състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас. Мемографиите представят чрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията.

Фатма е възпитаничка на школата по изобразително изкуство на семейство Кочеви в Центъра за работа с деца в Кърджали. Ученичка е на художника Георги Кочев, който сега живее в САЩ и работи по дизайнерски проекти за утвърдени американски компании във Вашингтон. От 1 до 7 клас момичето учи в СОУ „Вл. Димитров – Майстора”, средно образование завършва в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, специалност „Изящни изкуства”. До 2012 г. следва графичен дизайн в Университета в Хановер, Германия, като по време на следването си прави 2 самостоятелни изложби с илюстрации в кметството на Хановер /2009, 2011/. Докато следва е стажантка към екипа на Художествения музей в Хановер, Германия, след което започва да работи при тях. Художествената галерия в Хановер е основана през 1916 г. с цел да популяризира изкуствата. Неин основател е художникът с международно признание Вилхелм фон Дебшиц. Галерията процъфтява под управлението на художниците Александър Дорнер и Джъстус Биер, пионери в модерното изкуство на Германия.

От 2009 до 2019 г. Фатма е фотограф за Amazon в Германия, световна фирма за филми, книги и мода, а от 2013 г. до днес работи като графичен дизайнер в отдела за специални проекти на централния офис на Marketing Kaufland Deutschland в Щутгарт, Германия.

Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” ще бъде отворена за посещения от 10:00 ч. в петък, 26 юни, до 11 юли, събота вкл.