Вирусът като архитектурно предизвикателство

Култура

На 12 юни, петък в рамките на програмата „Мултикултурният град’2020” в Арт галерия КРЪГ ще бъде представен проектът на младия кърджалиец Джумхур Гьокчепънар „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био- архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Слайм молд, и приложението му в градското планиране и строителство на сгради”. Джумхур Гьокчепънар в момента е магистър в Университета в Портсмут, а вече е носител на награди за архитектура и участник с проекта си в биеналето в Буенос Айрес (2019). Засега е и първият българин, чието участие във Венецианското биенале (май, 2021) е сигурно.

Джумхур Гьокчепънар е роден през 1992 г. в Истанбул, но е отраснал в Кърджали. Син е на Берна Садулова и Мехмед Гьокчепънар, които през 1989 г. се изселват в Турция, а през 1994 г. се връщат отново в родния Кърджали. Малкият Джумхур учи в СУ „Отец Паисий” до 2006 г., през 2011 г. завършва ГПЧЕ „Христо Ботев”. От 2007 г. е член на лабораторията за изкуства на Арт движение Кръг и през 2007 г. и 2008 г. участва в общи изложби в Арт галерията. През 2011 г. вече е студент по архитектура в Американския университет в Кипър, Кирения, а от следващата 2012-та продължава образованието си в университета в Портсмут в Англия. През 2015 г. в общината в Портсмут участва с макет на сграда в студентска изложба. През 2017 г. започва магистратура по архитектура в Портсмут при световно известния професор, архитект с международно признание и куратор на италианския павилион на Венецианското бианале Алесандро Мелис.

Докато подготвя първата част на магистратурата си за градско планиране, Джумхур попада на документален филм за бактерията Слайм молд. Това е жив организъм, много издръжлив при промените в климата, както в природна среда, така и в градски условия. Впечатлен от устойчивостта й, той си „поръчва” бактерията по интернет и започва да я храни с овес, да се грижи за нея и да я размножава. В основата на цялата му магистърска работа стои изследването на модела на био-устойчивост на бактерията Слайм молд и как градското планиране и модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град могат да имитират този модел.

Проектът за „партньорство” на Джумхур Гьокчепънар с бактерията Слайм молд продължава да го поставя редом с големите имена на изследователи в сферата на „органичните модели” в градското планиране и така той получава покани за участие в биеналетата в Аржентина, Пиза и Венеция. В Маями през януари 2020 г. също участва в изложба със своя модел за устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град, които могат да имитират био-модела на бактериите и вирусите, иначе толкова плашещи.

В Международното биенале по архитектура в Аржентина 2019-та в Буенос Айрес е част от екипа на Ерик Голдембър и Александро Мелис с инсталацията „Борболета”, автори на която Джумхур Гьокчепънар, Ерик Голденбър и Франческо Липъри, италиански архитект от Сицилия. Това е звукова инсталация, която се състои от 4 интегрирани единици, представящи основните съставки на бъдеща устойчива екосистема като част от развитието на съвременния град и начините, по които градоустройствените решения са в състояние да се приспособят към климатичните промени. „Към справедлив, здрав и адаптивен град“ е най-кратката формулировка на целта на инсталацията. Целият екип е поканен да участва и на ЕКСПО Дубай’2020, който също се отлага за следващата 2021 г. поради COVID 19.

Среща с автора ще е възможна с предварителни заявки от 10:00 ч. на 12 юни (петък), когато стартира събитието.

Арда нюз