Национално признание за две възпитанички на ЕГ „Хр. Ботев“

Общество

Десетокласничките Мария Тонева и Ниляй Шериф от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали спечелиха поредното национално признание за своя белетристичен и поетически талант. Чрез магията на словото и умението да пътешестват в света на въображението, двете девойки впечатлиха журито на Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения”. Инициативата е дело на организаторите на XXII Национален фестивал на детската книга в България.

В конкурса  участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, а
всеки участник има право да представи до две литературни творби – разказ, приказка или стихотворение, специално създадени за конкурса. Мария Тонева  печели трето място при най-големите участници в раздел поезия, а Ниляй Шериф – поощрителна награда в раздел проза.

През годините на обучение в ЕГ „Христо Ботев“ двете развиват своя талант, участвайки в множество състезания  и конкурси по български език и литература. За миналата година, наред с богатата колекция от награди, Ниляй Шериф спечели и стипендия за талантливи ученици от община Кърджали за своите изключителни постижения. Мария също има сериозни постижения на национални литературни конкурси.