Проведоха първа работна среща със селските кметове в Ардинско

Общество

„Предприехме всички необходими и адекватни мерки на територията на общината в периода на извънредното положение, въведено заради пандемията от коронавирус. Ардинци показаха отговорност, разум и дисциплина. Всички бяхме единни и сплотени“. Това заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан по време на първата работна среща с кметовете и кметските наместници на населени места,  след отмяната на извънредното положение, въведено у нас в периода от 13 март до 13 май  заради пандемията от коронавирус. Извън традициите, тя се проведе в салона на читалище „Родопска искра“ при стриктно спазване на мерките за физическа дистанция, носене на предпазни маски. На нея присъстваха председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметовете Неджми Мюмюнходжов и Наско Кичуков.

„Животът лека-полека започва да се нормализира. В най-близко време ще функционират и общинските детски градини. Оттук нататък обществото ни трябва да свикне да живее с новия вирус. Трябва да бъдем внимателни и да спазваме притивоепидемичните мерки“, заяви още кметът инж. Изет Шабан.Той съобщи, че общината е купила нов багер. „Надявам се с обновената механизация да разрешим належащите проблеми на населените места при стриктния контрол на кметовете и кметските наместници“, допълни кметът. 

Друг съществен въпрос, който бе обсъждан на кметската среща, беше свързан с изпълнението на байрямския намаз в неделя по повод настъпването на големия религиозен празник Рамазан байрям. Кметът прикани колегите си да съдействат на местните мюсюлмански настоятелства за създаваното на добра организация по време на молитвата. Посъветва ги съгласно изискванията на Главното мюфтийство, байрямският намаз да се отслужи на открити места близо до джамиите при спазване на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, въведени поради коронавируса.

Началникът на отдел „ГРАО“ и председател на местната организация на БЧК в Ардино инж. Мехмед Алиев изказа огромната си благодарност към кметовете и кметските наместници за оказаното съдействие при раздаването на помощта от индивидуални пакети с хранителни продукти, предоставени от БЧК,  на 1130 нуждаещи се лица в затруднена социална ситуация на територията на община, при спазване на строги епидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавирус.