Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май

Водещи, Общество

Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев, който е издал заповедта днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалниците ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

В заповедта на министъра се предлага да не се изисква здравна бележка при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Но медицинският контрол остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.
Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен термометър, а родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и доброволното им желание, с което са пожелали детето им да постъпи в детската градина или ясла и, че ще държат информирани ръководителите на детското заведение за състоянието на детето им.

Ананиев допълни, че ще се прави извадково тестване на персонала.
Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още здравният министър.
Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят.

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.
Вълчев каза, че според направено от тях проучване 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата на детска градина. Но има голям процент, които се колебаят.
Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.
Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове, каза още Вълчев.
Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация. Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт. Според него най-сигурното място за децата е в домовете им.
Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали. Относно частните занимални и обучението по интереси, просветният министър обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това обаче не е предвидено в настоящата заповед.