Лидерът на ДПС почете паметта на Кязим Паша в Бял извор

Водещи, Политика

ДПС отмени традиционния възпоменателен митинг в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит по време на опита за насилствена асимилация през 1972 година в ардинското село Бял извор поради забраната за провеждането на масови мероприятия като част от наложените противоепидемичните мерки в условията на извънредно положение в страната заради коронавируса.
Народни представители, кметове, общински председатели на ДПС и синовете на покойния Кязим Паша, начело с председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ положиха венци и цветя пред паметника-чешма в центъра на родопското село, както и на паметната плоча на мястото в Дере махале, където е прострелян Кязим Паша през 1972г. по време на т.нар. „Възродителен процес“.
На събитието присъстваха още областният лидер на ДПС и кмет на община Ардино инж. Изет Шабан, народните представители от Кърджалийския многомандатен район Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, бившите депутати от 42-то и 43-то Народно събрание инж. Ердинч Хайрула и Салиха Емин, Общинските кметове на Момчилград и Черноочене – Илкнур Кязим и Айдън Осман, председателите на Общинските съвети в Ардино, Черноочене и Момчилград – Сезгин Байрям, Бедрие Газиюмер и Ерсин Юмер, представители на Женската организация на ДПС и Младежко ДПС. Тук бяха още синовете на покойния Кязим Паша – Ибрахим и Басри Кязимоглу
Имамите на Бял извор и кв. „Диамандово“ Арслан Хайрула и Мюмюн Мехмед отправиха кратка молитва в памет на Кязим Паша и за всички жертви по времето на т.нар. „Възродителен процес“. Двамата духовници направиха молитва за здраве и скорошно справяне с коронавируса в България и целия свят.
Организатор на проявата бе Общинският съвет на ДПС в Ардино.
Гюнер Шюкри