Чанев пред консула на Турция : В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” се лекува само 1 пациент с COVID-19 в момента

Общество

100 броя сертифицирани защитни облекла за многократна употреба дари генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсеин Ергани на областния управител Никола Чанев

100 броя сертифицирани защитни облекла за многократна употреба дари генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсеин Ергани на областния управител Никола Чанев в качеството му на председател на Областния кризисен щаб. Облеклата ще бъдат предоставени на медиците от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, Центъра за спешна медицинска помощ и общинските болници в Момчилград, Ардино и Крумовград.

Чанев благодари на дипломата за подкрепата, която е два пъти по-ценна, защото е навременна и изтъкна, че тя е изключително необходима за хората на първа линия, които се борят с пандемията. Гостът оцени високо усилията на българската държава за справяне с коронавируса, доказателство за което са сравнително малкият брой заразени и ниската смъртност. Турция също отчита спад на заболеваемостта, вчера новите случаи са два пъти по-малко от излекуваните. Това се дължи на строгите и адекватни мерки, които вземат и двете страни, подчерта Хюсеин Ергани.

В момента в МБАЛ се лекува само един пациент с COVID-19 – 55-годишната жена от Кърджали, която бе диагностицирана последна. 71-годишният мъж от с.Рани лист, който все още е на апаратна вентилация, се възстановява след инсулт, но контролните му проби за короновирус са отрицателни.

Областният управител запозна консула с предстоящото откриване на лаборатория за тестване с PCR- метод в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Гостът се ангажира да помогне за осигуряването на консумативи.

Двамата изразиха надежда за скорошно приключване на пандемията и възстановяване на бизнес-контактите между двете страни.