Намаляват смъртните случаи от коронавирус в много страни в Европа

Общество

Проблясъци на надежда в Европа за стабилизиране и намаляване на жертвите от COVID-19.

В Италия, регистрираха най-ниския брой смъртни случаи от повече от три седмици – 431. Общият брой на починалите от коронавируса в страната доближава 20 000.

Спад на починалите отбелязват и във Франция, със 561 смъртни случая. Това е най-ниското равнище от 29 март. Властите виждат забавяне в дневния ръст на починалите и първи ефекти от мерките за социално дистанциране. Очаква се президентът Еманюел Макрон да обяви  докога ще бъде удължена националната карантина, която изтича на 15 април.

В Испания, една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни, броят на починалите отново тръгна нагоре след три поредни денонощия на спад. Новите случаи на заразени обаче намаляват. От днес, властите в Испания отслабват частично ограничителните мерки. Представителите на някои сектори, като строителството и производството, ще могат да се завърнат на работа, стига да спазват строги указания за безопасност. Ресторантите и баровете обаче остават затворени.

Във Великобритания, новите случаи и хоспитализациите изглежда се е стабилизират, но смъртните случаи продължават да нарастват. Мнозина смятат, че Обединеното кралство може да се окаже страната в Европа с най-много починали от вируса.

Междувременно, Китай съобщи за нови 108 случая на заразяване и две жертви на коронавируса. Това е най-голямото повишение на случаите на заразяване в Китай за един ден от близо шест седмици. 98 от новите случаи се дължат на хора, влезли в Китай от други страни. Половината от тях се намират в граничещата с Русия провинция, която се превръща в новата фронтова линия за Китай, в борбата с COVID-19.