НОИ има готовност за безработицата, ще има и  Великденски добавки за хората с най-ниски пенсии

Водещи, Общество

„Очаква  се безработица да се увеличи. Подготвени сме за нея.Това са на първо място хората, които се връщат от чужбина. Но ние имаме готовност да реагираме. Знаете, всички имат право на 60% от осигурителния доход като обезщетение. Има достатъчно пари в НОИ – 11 милиарда лева, от които около 400 млн. са предвидени за безработица“. Това  информира в ефира на bTV управителят на НОИ Ивайло Иванов. По думите му за момента няма опашки пред НОИ. Пенсиите на около 258 хил.души ще бъдат преизчислени служебно. „Осигурили сме необходимата реорганизация на работа във връзка с извънредното положение в страната. По този повод искам да кажа на всички работещи пенсионери, че техните пенсии ще бъдат служебно преизчислени, което преизчисляване ще започне от 1-ви април. Тоест нека да не идват до НОИ да подават документи. Не е нужно, пенсиите им ще бъдат преизчислени служебно. Хората ще забележат промяната през юни с натрупване от 1-ви април“, допълни още Иванов.

„За безработните също няма да се налага да идват до НОИ, за да подават документи. Когато се регистрират в Агенцията по заетостта, там ще им бъдат предоставени и документите за НОИ, които след това ще бъдат изпратени по електронен път до нас. Всичко това е направено в интерес на хората“, добави той.

Шефът на НОИ заяви, че ще има Великденски добавки  към по-ниските пенсии в размер на 40 лева.
Кабинетът отпуска  над 50 милиона лева допълнително към пенсиите. Надбавки би трябвало да получат пенсионерите, които вземат пенсия до 363 лв. включително, колкото е линията на бедност за тази година.Това по последни данни на НОИ са около 1,2 милиона пенсионери.
Възрастните хора последно получиха допълнителни 40 лв. за Коледа, за което хазната даде 51 млн. лв.

Арда нюз

Вашият коментар