220 са болните от коронавирус

Водещи, Общество

Два са новите потвърдени случая на коронавирус у нас. Става дума за 35-годишен мъж и 60-годишна жена в Пловдив. Общият брой на заразените става 220, от вчерашния ден са 18. Това съобщи на брифинг председателят на Националния оперативен щаб и на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той акцентира върху две тревожни новини. Първата – с повече от 100 000 са нараснали случаите на заразени в световен мащаб само за последното денонощие. „Италия вече доближава Китай по брой заразени, в Испания са 42 000, Германия 32 000, САЩ 54 000, Франция 22 000“, добави ген.Мутафчийски.

Втората – „излязоха първите изследвания след освобождаване на круизния кораб, след 17 дена от освобождаването му, се намира още коронавирус на кораба. Тоест вирусът показва удивителна устойчивост” посочи още ген. Мутафчийски. Това по думите му налага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен миенето на ръце, трябва и редовна дезинфекция на повърхностите, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

Все повече дарения постъпват към болници в страната, което показва мобилизация на цялото общество, коментира още ген. Мутафчийски. Той поясни,че до 3 дни болничните заведения в България трябва да докладват за готовността си да приемат коронавирус инфектирани пациенти.

„Възможно е да се стигне до изолация на определени групи хора, като и до трансформация на цели болници за прием на заразени с коронавирус или използването не само на болнични помещения. Гледаме с месец – два напред”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Смъртността при коронавируса е по-висока в сравнение с тази при пандемията от свински грип. COVID-19 е по-опасен, тъй като поразява долните дихателни пътища, в следствие на което се развива двустранна бронхопневмония. Това е причината възрастните хора да са най-рисковата група, защото след като бъдат обдишвани с апарат, често след това те сами не могат да дишат“, обясни проф. Кантарджиев.

 

 

Вашият коментар