БФС: Шампионатът ще се поднови на 1-ви или 15-ти май

Спорт

Сезонът в Първа лига и другите футболни първенства в България трябва да бъде завършен пълноценно. Това решиха днес от Българския футболен съюз след среща с представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Шaмпиoнaтът щe бъдe дoигрaн, кaтo щe ce пoднoви нa 1 или 15 мaй. Тoвa зaвиcи oт cитуaциятa в cтрaнaтa c кoрoнaвируca.

Нa вaжнaтa cрeщa в Бoянa приcъcтвaхa врeмeннo изпълнявaщият длъжнocттa прeзидeнт нa БФC Михaил Кacaбoв, вицeпрeзидeнтът Eмил Кocтaдинoв, Нeдeлчo Михaйлoв, Aтaнac Кaрaивaнoв, Вeнцecлaв Cтeфaнoв и други.

Ето какво се казва в официалното изявление:

Ръководството на Българския футболен съюз организира работна среща с участието на представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол.

За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно.

Експертната работна група е в постоянен контакт с представителите на държавните органи и с Националния оперативен щаб, като всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА.

Ръководството на Българския футболен съюз напълно разбира притесненията на клубовете от създалата се ситуация, но категорично заявява, че нормалното завършване на първенствата е изцяло в полза на българския футбол.

Предвид форсмажорните обстоятелства и с цел облекчаване работата на клубовете, БФС удължава крайния срок за лицензиране за сезон 2020/21.

Още веднъж отправяме апел към всички футболни хора за спазване на препоръките на Националния оперативен щаб с цел ограничаване на епидемията от COVID-19 и се надяваме скоро футболният живот в страната да бъде подновен„.