Заразените с коронавирус в България вече са 190, 8 души под 50-годишна възраст в тежко състояние

Водещи, Общество

Броят на заразените с коронавируса Ковид-19 в България вече е 190, повечето са в София. Повечето случаи са в подобряващо се състояние. Двама души са настанени в критично състояние в „Пирогов”. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Има 8 души под 50-годишна възраст в тежко състояние, с двустранна пневмония на белите дробове.

Спрени са посещенията и в болниците и в домовете за възрастни хора. Засега няма случаи на коронавируса в домове за възрастни.

През последното денонощие около 8000 души са пристигнали със самолет и 15 000 по суша от чужбина. За последните 2 седмици, върналите се в България са близо 200 души. Няма техническа възможност да се правят тестове за Ковид-19 на всички, поясни проф. Мутафчийски. Той подчерта, че т. нар. бързи тестове са силно недостоверно и твърде често дават фалшиви положителни или, което е по-притеснително, отрицателни резултати.

Той подчерта, че при откриване на заразен с коронавирус в болница, лечебното заведение не се затваря. Ако случаят е в отделение, където не се предполага да има настанени с болестта, то се реорганизира за 24 часа и след това продължава да работи.

„Основното е, че хората наистина трябва да си стоят вкъщи, защото няма друг начин да се ограничи заразата”, заяви проф. Мутафчийски.

Той цитира анализ от Университета на Вирджиния, в който се посочва, че България се справя добре с ограничаването на разпространението на епидемията. Вероятно са регистрирани  2 от 5 или 2 от 11 случая. Но според анализа е вероятно взетите мерки да дадат резултат.

 

Вашият коментар