Общинският съвет прие Бюджет 2020 на община Кърджали

Водещи, Общество

Общинските съветници на Кърджали приеха бюджета на общината за 2020 година с 25 гласа „за“, 11 – „против“ и 2 – „въздържал се“. Това стана след дълги дебати в залата. Финансовата рамка беше подкрепена от съветниците на ДПС и на БСП. Против гласуваха от групата на ГЕРБ. 69 милиона и 960 хиляди лева ще бъдат средствата, с които ще разполага общината. От тях около 49 милиона лева са за делегирани държавни дейности и идват от централния бюджет. Над 16 милиона лева се очаква да постъпят в общинската хазна от местни приходи, а около 5,7 милиона са остатък.

За отбелязване е, че за първи път от години общинските съветници на БСП подкрепят бюджета на община Кърджали. Единствено червеният съветник Даниел Делчев гласува „въздържал се“.

Председателят на групата съветници и областен лидер на БСП Милко Багдасаров подчерта, че заедно с колегите си в продължение на 3 месеца са подготвили 50 предложения, които са предложили още по време на общественото обсъждане на бюджета. От БСП предложиха още да бъдат заделени 40 000 лева за ремонт на енорийския храм „Свети Георги Победоносец“ в Кърджали, църквата „Успение Богородично“ в кв. „Гледка“ и на параклиса „Св. Спас“ в с. Резбарци. Предложението беше прието след допълнение, че ще бъдат включени и други храмове, които имат нужда от ремонт.

По време на дебатите новата тежка артилерия на ГЕРБ в лицето на новия лидер на групата Гроздан Колев извади от нафталина позабравени изрази от близкото минало. Той директно нападна управляващото мнозинство от ДПС, използвайки изрази като „каменна ера“ и „обръчи от фирми“. Представителят на опозицията предложи съкращение на персонала на общината, прекратяване на договорите с наемателите на общински паркинги и с фирмите, извършващи външни услуги. Според Колев със спестените пари можело да се изградят нова детска градина във „Възрожденци“ и 20 детски площадки, както и да се ремонтира въжения мост. Представителят на ГЕРБ каза още, че детските ясли трябва да са безплатни, а детските градини да имат делегирани бюджети.

Радослав Милев, който вече се утвърди като съветникът, задаващ въпроси определи Бюджет 2020 като бюджет на БСП. Опозиционният съветник предложи прехвърлянето на средства от една дейност в друга да става само с гласуване в общинския съвет. Предложението не беше прието от общинските съветници.

„Това, което се говори днес, се говореше и при приемането на бюджетите през предишните години“ – едно и също“, заяви съветникът от ДПС Байрам Байрам. Той отбеляза, че за поредна година се приема ощетен бюджет и подчерта, че ако областният управител не беше атакувал гласуваното увеличение на местните данъци и такси, Кърджали щеше да има много по-добро жизнено равнище.

Съветникът от ДПС Елван Гюркаш определи Бюджет 2020 като оптимистичен и надграждащ.

„Основната цел на финансовата рамка, която приемаме е да направи община Кърджали по-добро място за живеене“, каза още Елван Гюркаш. Тя посочи, че общината активно участва и подпомага всички сфери на обществения живот като се започне от социалните функции и се стигне до благоустрояването на големия брой населени места.

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заяви, че при изготвянето на бюджета е поискал срещи с различните представители на политически партии в общинския съвет. Такава не се била състояла с представителите на ГЕРБ.  На отправената покана инж. Хасан Азис получил благодарност, но никой от общинските съветници на ГЕРБ не се отзовал.

„Призовавам всички към откритост и диалог без притеснения, че ще нарушат партийната политика“, подчерта инж. Хасан Азис. Той призова за конструктивност.

„Бъдете част от решаването на проблемите на Кърджали“, каза още инж. Хасан Азис.

Арда нюз