ГЕРБ: Бюджет 2020 на община Кърджали е бюджет на излъганите надежди

Общество

„Бюджет 2020 на община Кърджали е бюджет на излъганите надежди. Той не дава визия за управление, нито визия за развитие. Неговата функция е само една – удовлетворяване на интересите на „обръчите от фирми“ и захранване на партийната банка кадри. Този бюджет изсмуква ресурсите на всички граждани за сметка на шепа помазани в обкръжението на местната власт“. Такова е становището на съветниците от ПП ГЕРБ, формулирано на сесията днес от председателя на групата Гроздан Колев.

„За пореден път ни се предлагат „Приказки под шипковия храст“, в които няма никаква полезна информация“, категорични са от ГЕРБ. Не е ясно например, със заложените средства за ремонт на улици и тротоари, точно каква площ ще бъде реновирана и дали това няма да са поредните „златни“ ремонти. Този принцип е застъпен във всяко перо на приходно-разходната сметка. Видимо, най-сериозният проблем на общината е броят на културните дейци и техните заплати. И ако приемем, че отношението към културата е признак за равнището на цивилизованост на едно общество, то явно управлението на община Кърджали се намира в каменната ера.

Другото твърдение, което се натрапва е, че общината ще се лиши от 2-3 млн. лева инвестиции, заради  ниските данъци. Няма да повтаряме печално известния факт, че тази община не съумя да напише една Наредба, която да издържи съдебно обжалване. Просто ще помогнем на кмета да „намери“ още няколко милиона в рамките на този  бюджет като предложим следните стъпки:

1.Съкращаване на раздутата кметска администрация и произтичащите от това разходи за заплати и осигуровки.

2.Прекратяване в 14-дневен срок на всички договори за наем на общински паркинги (сега стопанисвани от местни велможи на ДПС) и създаване на синя зона.

3.Регистриране и заприходяване на всички табели за реклама и платени паркоместа.
4.Съкращаване на безумните разходи за външни услуги в размер на над 1 млн. лева

  1. Спестяване на 500  хил. лева за прекратяване на съсобственост;
  2. Контрол на разходите за сметосъбиране. При заложени 4,2 млн лева, смятаме, че сумата може да се сведе до 1 млн, при строго съблюдаване на количеството събрани отпадъци.

По този начин, без да се бърка в джоба на данъкоплатците, ще бъдат осигурени пари за ремонти на улици и тротоари, за училищата, за възстановяване на Младежкия дом и за Дома на културата“, посочват от ГЕРБ.
От партията предлагат с остатъка да бъдат изградени детска градина в квартал „Възрожденци“ и 20 детски площадки във всяка детска градина, да се ремонтира Въженият мост, да има безплатни детски ясли при двама работещи родители, да се монтира видеонаблюдение в парковете и да се дофинансират културата и спорта.

„Подобни стъпки ще покажат, че местната власт излиза от кръга на личните си интереси и се поставя в услуга на обществото. Убедени сме, че може да бъдат „открити“ още средства, изгубени в стремежа за удовлетворяване на корпоративни облаги, за което сме готови да предоставим експертна помощ“, се посочва в съобщение, изпратено до медиите, от пресцентъра на ГЕРБ, минути след изказването от трибуната на ОбС на председателя на групата съветници на ГЕРБ Гроздан Колев.

В прессъобщението се посочва още, че в Бюджет 2019 г. „бившият заместник-кмет Мюмюн Али е „намерил“ поне 3 милиона лева, изпарили се яко дим от общинската хазна. Този път тези 3 милиона лева могат да послужат за нуждите на града – за басейни, улици, тротоари и паркове. Защото бюджет от 70 милиона означава, че пари има, липсва компетентност“, твърдят още от ГЕРБ.

Арда нюз