Горещи дебати около съкращенията в Дома на културата по време на заседанието на местния парламент

Водещи, Общество

Инж.Хасан Азис към Гроздан Колев: И аз, не по-малко от вас, г-н Колев, искам да слушам химна на България

След като общинските съветници приеха Програма за развитието на спорта и Спортния календар, заседанието на местния парламент продължава с точката, касаеща приемането на отчета за изпълнение  на  Културния  календар  на Община Кърджали за  2019  г. и приемане  на  Културен календар на община Кърджали за 2020 г.

Темата със съкращенията на щатове в Дома на културата скара опозицията и кмета на общината.

Председателят на групата съветници на ГЕРБ в местния парламент Гроздан Колев  почти цитира  гражданската подписка в защита на Духовия оркестър към Дома на културата, а кметът инж. Хасан Азис, заяви, че от чутото излиза така, сякаш самият Колев е автор на подписката. Освен това кметът на общината подчерта, че има усещането, че в залата обстановката е различна. „Имам усещането, че  някой нещо иска да каже, да чуе, затова аз ще се заема с тази задача“, подчерта инж.Хасан Азис.

„Господа да не тръгнем в грешната посока, защото ще стигнем на грешното място“, посочи кметът на общината. Той изрази изненадата си от това, че шеф на образованието, какъвто е Гроздан Колев, обвинява читалищата в това, че правят програма само за мюсюлманските празници“. „Това е опасно г-н Колев, читалищата в нашата община празнуват всички национални и културни празници, някои издават вестници“, заяви инж. Азис.

От трибуната градоначалникът подхвана и темата за съкращенията в Дома на културата. Той посочи, че инициативният комитет, който стои зад подписката, би следвало да се персонализира. „Доколкото знам, Инициативните комитети се създават в полза на гражданите, а не за насъскване на хората един срещу друг. Този комите  защо не дойде при кмета, за да разбере истината – питам риторично аз“, каза още инж.Азис. Той подчерта, че Духовият оркестър има 5 участия на година, а издръжката му струва на общината 84 хил.лв.

„Очаквам съставът на оркестъра да ми благодари за дългогодишната ни съвместна работа. Те повечето са военни и вярвам в техните чест и достойнство“, заяви инж.Хасан Азис, като отбеляза, че е бил доста емоционален в изказването си, но повод за това му дал  председателят на групата съветници на ГЕРБ – Гроздан Колев със своето изказване.

Инж.Азис  увери, че всички дейности в Дома на културата  ще бъдат запазени, но не по начина   както досега, като посочи, че цялостната организация и дейността на културната институция трябва да стане по – ефективна в името на  обществения интерес. Кметът обясни, че оптимизацията в Дома на културата засяга 12 души оркестър, един шофьор и два други административни щата.

„Не бива да се правят внушения, че някои са по-големи родолюбци от другите. И аз, не по-малко от вас, г-н Колев, искам да слушам химна на България. И без Духовия оркестър, химнът на България ще звучи в Кърджали“, заключи кметът на общината инж.Хасан Азис.

След словесните престрелки по точка втора от дневния ред на общинската сесия, в крайна сметка отчетът за изпълнение на Културния календар на Община Кърджали за  2019 г. и Културният календар на община Кърджали за 2020 г., бяха приети с 29 гласа „за“. 11 съветници гласуваха „въздържал се“.