Чанев се включи в подписката за защита на духовия оркестър

Култура

Областният управител Никола Чанев подкрепи с  подписа си Гражданската инициатива в защита на Дома на културата.  Представители на протестиращите родители, преподаватели и общественици му връчиха петиция с над 1 600 подписа срещу съкращаването на кадри и орязването на издръжката на институцията с близо 30 процента.

Припомняме, че общинските съветници трябва да гласуват оптимизация в културната институция. Тя обаче няма да засегне преподавателите в детските школи. Предвижда се съкращаване на духовия оркестър, чиито музиканти са предимно военни пенсионери или работят на втори трудов договор в Дома на културата. Участията на „духачите“, както ги наричат в културните среди, се броят на пръсти. Единственото, което духовият оркестър изпълнява е химна по време на официалните градски тържества. На общината ще излиза много по-евтино да наема няколко пъти професионален духов оркестър за тържествата, отколкото да издържа сегашния.

„Проектобюджетът на община Кърджали за 2020 г е със 7 млн по-голям от предходния. А кметът тръби,  че свива щатове и разходи заради недостиг на средства и невъзможност да вдигне местните данъци. Това е безумие. А още по-голямо безумие е финансовото „оздравяване“ да става за сметка на културата. Това няма да доведе до нищо добро. Жалко е, че кметът Хасан Азис, в качеството си на стопанин на града, посяга на духовната му същност, на храма на културата, в който децата ни правят първите си стъпки в изкуството. Това е саморазправа с културата в Кърджали, реагира Чанев.

От Инициативния комитет заявиха, че нямат политически искания. Водени са от човешкия и гражданския си дълг. Единственото, за което настояват, е да бъде съхранена духовността в Кърджали и българските национални традиции. Затова призовават общинските съветници, независимо от партийната си принадлежност, да гласуват срещу съкращенията в бюджета, касаещи Дома на културата.