Кърджалийци обраха златото на републиканското по борба за мъже в София

Спорт

Кърджалийци обраха златото на държавния личен шампионат по свободна борба за мъже, който се проведе в София. Двама наши състезатели взеха златото по безапелационен начин. На първото място на почетната стълбичка се изкачиха Рухан Расим и Георги Иванов.

Републиканският шмпион при юношите Рухан Расим от клуба за борба „Крепост” – Стремци спечели златото в категория до 61 кг, като повтори пътя си на първенството за юноши в Сливен. Той спечели всичките си срещи с технически туш, включително и срещу досегашният шампион на страната.

От федерацията настояват Рухан Расим не само да влезе в националния отбор на мъжете, но и да участва на европейски шампионат в Полша.

„Аз отказах с аргумента, че той е млад – едва на 18 г. и може да бъде контузен. Предпочитам да участва в европейското и световното първенства за юноши, където има шанс за златото“, заяви президентът на клуба по борба „Крепост” Велиятин Вели. Той каза още, че огромна заслуга за израстването на нашия борец има треньорът Салим Наим, който е започнал кариерата си също от Стремци.

„Благодарен съм на кмета инж. Хасан Азис, който полага големи грижи за спорта в общината и на който дължим тези успехи“, каза още Велиятин Вели.

Георги Иванов от кърджалийския кв. „Гледка“, който тренира в спортното училище в Димитровград, пък беше безапелационен в категорията до 125 кг. Това съобщи неговият първи треньор от клуба по борба „Кърджали” Аталай Сюлейман.  Според него Георги Иванов е спечелил приза за най-резултатен състезател.

Георги Кулов