Жените социалистки отбелязаха Деня на родилната помощ

Общество

С много настроение,  и тази година жените социалистки отбелязаха  Деня на родилната помощ, известен още като Бабин ден.

Гости на тържеството бяха началникът на  неонатологично отделение д-р Жечка Велева, областният председател на БСП Милко Багдасаров и секретарят на ИБ на НС на БСП Вяра Емилова.  „Под различни форми от години почитаме Бабин ден.Обикновено към нас се присъединяват и младите социалисти. Идеята е да съхраним традицията  и да я предадем от млади на стари.“, сподели Теодора Каракостова – председател на обединението на жените социалистки. В  началото на събитието  тя  припомни значението на празника през годините, спомена с уважение имената на известни акушер-гинеколози , акушерки, неонатолози  от града.

Най-атрактивната част от празника беше  пресъздаване на  ритуала „Поливане”, в който  се включи и  д-р Велева, която пожела :“ Да има много мъжки и женски рожби през годината! Колкото са капките, толкова да е здравето.”

Председателят  на младежкото обединение –  Константина Солакова беше подготвила любопитни факти и поверия за раждането и отглеждането на малките деца. Група „ Ахрида”отново приятно изненада присъстващите с новите си изпълнения. По традиция жените подготвиха богата кулинарна изложба под надслов:“С рецептите на моето семейство“. Бяха представени погачи, различни видове баници,  сладкиши.  Срещата ще се запомни и с конкурса , в който бяха избрани баба на най-малко внуче  и  баба с най-много правнуци. В края на тържеството дългогодишният партиен член Ангел Ангелов направи дарение от 1000 лв.за съществуването и развитието на телевизията на БСП – БСТВ.

Преди тържеството на своето отчетно-изборно събрание дамите предложиха единодушно за бъдещ председател на Националния съвет на Обединението на жените социалистки тяхната гостенка – Вяра Емилова. Подкрепиха подписка на многобройна група пенсионери в подкрепа на актуализиране на пенсиите, както и увеличението им  да се промени с  10 % от 1 януари.

БСП Кърджали