Чанев: Негодуват срещу законовите ми правомощия

Водещи, Политика

7-те кметове негодуват срещу изпълнението на законовите ми правомощия, дадени ми от законодателя, а именно обжалване на наредбите за повишаване на местните данъци и такси. Така областният управител на Кърджали Никола Чанев коментира, обявения от всички общински кметове бойкот срещу него. Представителят на държавата показа 3 кошници с храни на стойност 150 лева и обяви, че това са хранителните продукти, които коства на всяко семейство повишаването на местните данъци и такси в община Кърджали.

„Приемам акта на кметовете на 7-те общини като грубо вмешателство в работата на регионалната власт, като натиск за неизпълнение на дадените ми от закона правомощия“, заяви Никола Чанев. Той каза още, че вратите му винаги са били отворени и че винаги е търсил диалог с кметовете на общини в полза на гражданите.

Областният управител обвини общините в липса на управленска компетентност.

„Ако очакват областният управител да бъде мокър печат на решенията, които се вземат в ущърб на кърджалийци, това просто няма да се случи“, каза още Никола Чанев.  Според него при вземането на решенията за повишаването на местните налози са допуснати процесуални нарушения. Чанев посочи, че законодателят е предвидил поименно гласуване в общинския съвет при промяна на наредби.

„И при двете наредби – за местните данъци и за такса смет, изискването не е спазено. Поименно гласуване по смисъла на закона не е извършено. В част от общините са нарушени законовите срокове за обявление. Липсата на каквито и да е мотиви или посочени формално е общото, което се наблюдава и в петте общини“, мотивира действията си областният управител. Според него това, че общините не могат да напишат една наредба, която да издържи на съдебно обжалване, си е проблем на самите общини.