Областният управител атакува увеличението на налозите в 5 общини

Водещи, Политика

Областният управител на Кърджали Никола Чанев обяви, че ще атакува в съда решенията на общинските съвети, с които се увеличават местните налози в 5 от 7-те общини на областта през 2020 година. Решение за вдигане на такса смет гласуваха в Кирково, Крумовград и Момчилград. В Джебел общинските съветници вдигнаха данък сгради. В община Кърджали пък се вдигат и двата налога. Единствено общините Черноочене и Ардино не са гласували увеличение.
Чанев допълни, че жалбите срещу решения на съветниците в Момчилград и Кирково вече са внесени в съда. Пред следващата седмица щели да входират жалбите срещу гласуването в общинските съвети на Кърджали, Крумовград и Джебел. Според областният управител липсват мотиви, с които се повишават местните налози. Имало и допуснат процесуален пропуск при вземането на решенията.
„Изискването е изменението на наредбите да става поименно“, заяви Чанев.
Областният управител е изчислил, че увеличението в Кърджали ще струва около 150 лева на всеки данъкоплатец. Направена от Чанев справка показвала, че данъчната тежест, с която се облагат кърджалийци е по-висока от тази в София, Пловдив и Бургас.
Според областният управител с решението на общинските съветници в областния град се задълбочава дисбаланса между града и селата. Като пример бяха посочени идентични имоти в Кърджали и в село Сипей. В града дължимата сума с увеличението е 125лева, а в селото – 8 лева или 18 пъти повече.
„Инвестициите в Кърджали не са 18 пъти повече“, каза още Никола Чанев.