Удължиха разследването на следизборния погром в Чернооченско

Водещи, Криминале

С два месеца е удължен срокът на разследване на следизборния погром в община Черноочене. Той беше извършен в нощта срещу 29 октомври, ден след като станаха ясни резултатите от местния вот. Черноочене осъмна с разхвърляни стари автомобилни гуми по централната улица, училищни автобуси с нарязани гуми и опожарен пластмасов контейнер. В 4 населени места – Житница, Нови пазар, Дядовско и Среднево бяха изпотрошени  стъклата на сградите на кметствата, беше потрошено имущество и на фирми. За погрома бяха задържани 5-ма младежи, деца на активисти на местната структура на ГЕРБ. Сред задържаните бяха синовете на неуспелия кандидат за кмет на ГЕРБ Ниязи Раиф и на заместник областния управител Леман Али. В последствие бяха повдигнати обвинения, а задържаните бяха освободени от ареста и им бяха наложени по-леки мерки за неотклонение.

За погрома в Черноочене бяха образувани 2 досъдебни производства.

Едното – за нарязаните автобусни гуми и палежа на пластмасовия контейнер, беше срещу неизвестен извършител. Материалите по това досъдебно производство са получени в прокуратурата, която предстои да се произнесе. В случая не са установени извършителите на погрома.

Другото досъдебно производство – за потрошените прозорци и кметства, беше за унищожаване на чуждо имущество. За довършването му е удължен срокът на разследването.