Обръщение на д-р Ахмед Доган по случай 30-годишнината на ДПС

Водещи, Политика

Здравейте приятели и съмишленици!
Здравейте Депесари!
– Когато говорим, че ДПС стана на 30 години, неволно си спомням, че бях на 30 години, когато започнах изграждането на „Съпротивителното движение” срещу „Възродителния процес” и на 35 когато на бял свят се появи политическа партия „Движение за права и свободи”.
За 30 години ДПС израстна и се превърна в зрял политически субект със завидно присъствие в обществения живот на страната.
В тази връзка две исторически заслуги не могат да се отрекат:
– първата е организирането на „майските събития” през 1989 година, които ускориха падането на комунистическия режим;
– втората заслуга е превръщането на ДПС в балансьор на политическия живот и в един от гарантите на мирния преход в България.
ДПС е избор на съдба! Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време. Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субектност на тези промени, е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност.
Пожелавам на всички ви да бъдете на равнището на тази осъзната политическа и историческа отговорност в утвърждаването на либералната демокрация в България и в Европейския съюз.
Обичам ви!
Винаги Ваш! Ахмед Доган