Два пъти хвърляха кръста в Арда за Богоявление /обзор/

Водещи, Общество

Официален и алтернативен ритуал за Богоявление бяха проведени в Кърджали в понеделник. Празничният ден започна с водосвет и освещаване на бойните знамена на 68-ма бригада „Специални сили“. Ритуалът беше отслужен от пловдивския митрополит Николай край храма „Свети Йоан Предтеча“ в кърджалийския квартал „Веселчане“. Строят беше приет от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Присъстваха още областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и шефът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков.

След водосвета дядо Николай хвърли кръста в Арда. Десетки скочиха в ледените води на реката. Кръстът беше спасен от Величко Карабоюков. Той е своеобразен рекордьор. Вади кръста за пети път.

Малко по-късно владиката хвърли отново кръст, но този път в басейн с топла вода. Да го спасят скочиха учениците от неделното училище към храма „Свети Йоан Предтеча“. Кръстът беше изваден от Васил Атанасов.

Половин час след приключването на официалното празненство от централния енорийски храм на Кърджали „Свети Георги Победоносец“ тръгна алтернативно шествие, водено от икона и хоругви. То премина през центъра на града и в него се включиха около 20-ина кърджалийци. Сред тях беше и областният лидер на БСП Милко Багдасаров.

„Винаги на Богоявление шествието е тръгвало от храма „Свети Георги Победоносец“. Ние спазваме и съхраняваме традицията“, заяви Милко Багдасаров.

Шествието стигна до брега на Арда. Малко по-късно на мястото пристигна и кметът на общината инж. Хасан Азис.

Заради липсата на духовник църковният настоятел Димитър Стойчев хвърли кръста във водата. Да го спасят скочиха 5-ма смелчаци. Кръстът беше изваден от студента Мариан Костадинов.